Zimske gume

Zimske gume – TOP 3 stvari koje morate znati!

Zima nam je pred vratima, a zakonski rok za zamjenu ljetnih guma sa zimskima je prošao 15. studenog.
No, iako ste zakonski gledano već u prekršaju, trebate znati da je zimske gume preporučeno staviti na automobil kada se temperature spuste ispod 7 °C. S obzirom na klimatske promjene i ovo “ludo” vrijeme koje nas prati, temperaturno gledano imate još vremena! No, ipak požurite – zakona tj. vaše sigurnosti i džepa radi! 🙂

Ako se još niste odlučili koju gumu kupiti evo Top 3 stvari o kojima bi trebali voditi računa.

1. Utvrditi prave dimenzije guma koje vam trebaju!

Česta je pojava, ako nije u pitanju novi auto, da su u knjižici vozila navedene dimenzije guma koje nisu tvornički predviđene za taj tip automobila.
Ovo je jako važno jer pogrešna dimenzija kotača utječe na vožnju. Primjer može biti elektronika koja onda dobiva krive podatke (ABS, ESP, ASC), a također može doći do ubrzanog oštećenja pogonskih sklopova. Ukratko, vozilo gubi na svojim voznim karakteristikama!
Napominjemo kako se tvornički predviđene dimenzije proizvode u puno većim serijama od nestandardnih tako da potonje često znaju biti skuplje.
U slučaju da nemate originalne papire od auta (tehničke specifikacije) kako bi utvrdili pravu dimenziju guma, najlakši način je da kontaktirate ovlaštenog zastupnika. To je najsigurniji način da dođete do pravog podatka plus ćete gume sigurno nabaviti po povoljnijoj cijeni.

2. Kako odabarti gume na osnovu načina korištenja vašeg vozila?

Kad birate zimsku gumu, osim dimenzije, morate paziti na još dvije oznake.
To su indeks brzine i indeks nosivosti.

Indeks brzine označen je slovima A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, B, C, D, E, F, G, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, H, V, W, Y, ZR. Ova slova označavaju maksimalnu dopuštenu brzinu za određenu gumu.
Indeks nosivosti označava se brojkom od 0 do 279. On nam govori koja je maksimalna nosivost gume. Oznaku možete pronaći na bočnici gume, odmah poslije promjera.
Dva su razloga zašto trebate voditi računa o spomenutim oznakama. Prvo, može biti jako opasno ako kupite gumu koja ne zadovoljava vašim potrebama. Drugo, nema potrebe da plaćate više za gumu koja je sa svojim performansama daleko iznad onoga što vama treba.

Zimske gume - tablica indeksa brzine i nosivosti guma

Uvijek je dobro da se prije konzultirate sa stručnjakom (nazovite Marka na +385 98 233 010 ili pošaljite upit na info@bosnic.hr) te tako doznate koja guma idealna za vaš auto.

Dakako,ne smijemo zaboraviti ni montažu i pregled sklopova koji utječu na sigurnu zimsku vožnju

Gume treba montirati na isključivo neoštećene, čiste i prikladne naplatke.To je važno kako bi izbjegli moguća oštećenja ili slabljenje tlaka u gumama. Tubeless gume tj. gume bez zračnice montiraju se samo na naplatke koji su za to predviđeni.

3. Skladištenje ljetnih i zimskih guma

Kad stavite zimske gume, ljetne bi trebalo pravilno zbrinuti do proljeća.
Prije skidanja guma s auta treba označiti pozicije na kojima su bile kako bi se sljedeće sezone pravilno montirale nazad.
Evo primera:
PL = prednja lijeva
ZD = zadnja desna

U slučaju da u gaznom sloju gume ima kamenčića, treba ih ukloniti, a gumu i naplatak potrebno je očistiti.

Što se tiče samog skladištenja, ako su gume skinute s naplatka nemojte ih spremati jedna na drugu. Obavezno ih okrenite jednom mjesečno! Bilo bi idealno da gume smjestite na policu ili na neke posebne stalke koji su za to namijenjeni.
Gume ne smiju nikako doći u dodir s masti, uljem, lakom ili gorivom.
Prostor u kojem se gume čuvaju mora biti hladan i mračan kako bi guma i dalje zadržala svoja svojstva.

Naša topla preporuka je, ako želite da vaše gume ostanu kao nove, da ih do sljedeće sezone spremite u “hotel za gume”. Jedan takav imamo i mi pa nam se slobodno obratite ako vas zanima cijena i ostali detalji.
Nazovite +385 21 328 555 ili pišite na info@bosnic.hr.

Želimo Vam ugodnu i sigurnu zimsku vožnju!

Scroll to Top