VW Tiguan

Tiguan premašio šest milijuna prodanih primjeraka i postao najprodavaniji VW u 2019.

Svjetski bestseler postavlja još jedan novi rekord! U proljeće 2020. Volkswagen Tiguan probio je proizvodnu barijeru od šest milijuna jedinica. Samo u 2019. godini je proizvedeno 910.926 jedinica SUV-a. To čini Tiguan najprodavanijim automobilom marke Volkswagen i VW Grupe. Svestrano vozilo može se nabaviti u 80% svih zemalja na svijetu. To je najuspješniji SUV na europskom tržištu. Tiguan je jedan od tri najpopularnija “sport utility” vozila na svijetu. Volkswagen ga proizvodi u četiri vremenske zone na tri kontinenta.

Kako je sve počelo?

U prosjeku, potpuno novi, najprodavaniji Tiguan otkotrljao bi se s proizvodnih traka svakih 35 sekundi u jednoj od VW tvornica prošle godine. Ova brza stopa proizvodnje odražava brzi razvoj ove linije proizvodnje. Svjetska premijera prve generacije SUV-a dogodila se na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu 2007. godine. Kasnije te godine na tržište je izašao prvi Tiguan. Od tada je samo uživao u meteorskom usponu. Volkswagen je 2008. proizveo više od 150.000 jedinica Tiguana. Bile dostupne s pogonom na sve kotače ili s pogonom na prednje kotače. U Njemačkoj je od samog početka držao naslov najuspješnijeg SUV-a.Također, od prvih dana novi je model bio tražen i diljem svijeta. S ovim autom Volkswagen je očito ispunio zahtjeve kupaca za modernim, kompaktnim SUV-om. Znatno ažurirana verzija bestselera predstavljena je 2011. Bio je to nevjerojatan uspjeh! Godišnji proizvodnja Tiguana je nakon toga prvi put prešla brojku od 500 000.

Druga generacija Tiguana stigla je na tržište u travnju 2016. SUV je prvi put konstruiran pomoću Modular Transverse Toolkita (MQB). Ova tehnička platforma promijenila je sve. Povećane dinamičke proporcije pružile su predložak za autentičan i energičan SUV dizajn. Unutrašnjost je znatno prostranija zbog dodatnog međuosovinskog razmaka. S druge strane, novi pomoćni sustavi poboljšali su sigurnost vozila.

Proizvodna linija ponovno je obnovljena 2017. godine predstavljanjem drugog Tiguan modela. Radilo se o XL verziji s međuosovinskim razmakom proširenim za 110 mm, do sedam sjedala i prilagođenim dizajnom. Nova verzija karoserije vozila dala je liniji proizvoda još jedno veliko pojačanje. 55% svih Tiguan-ovih modela koji tada napuštaju proizvodnu liniju imaju dugi međuosovinski razmak. Volkswagen u Americi prodaje drugu generaciju Tiguana isključivo u svojoj dugoj verziji. Na europskim tržištima i u mnogim drugim zemljama lansiran je model s dugim međuosovinskim razmakom kao Tiguan Allspace. Verzija XL koja se prodaje kao Tiguan L u Kini je bestseler. U listopadu 2018. Volkswagen je dodao plug-in hibridni pogon u seriju motora dostupnih za kineski Tiguan L.

Proizvodnja

Tiguan se trenutno proizvodi u četiri Volkswagenove tvornice raspoređene u četiri vremenske zone. Tako osigurava gotovo cjelodnevnu proizvodnju svestranog SUV-a. Inačica s normalnim međuosovinskim razmakom (NWB) proizvodi se u glavnoj Volkswagenovoj tvornici u Wolfsburgu u Njemačkoj. I to za tržišta u Europi, Africi, Aziji i Oceaniji. Postrojenje Kaluga, smješteno 170 kilometara jugozapadno od Moskve, proizvodi vozila NWB za rusko tržište i za susjedne zemlje Srednje Azije. U Šangaju, Volkswagen proizvodi Tiguan L s dugim međuosovinskim razmakom (LWB) za kinesko tržište. U meksičkom gradu Puebla LWB verzije Tiguana proizvode se za Sjevernu i Južnu Ameriku te za zemlje u Europi, Africi, Aziji i Oceaniji.

Tiguan 2020

Tijekom dvije generacije, Tiguan se razvio u jedno od najuspješnijih “sport utility” vozila na svijetu. U tom je razdoblju postao je perjanica VW brenda i Grupe. Volkswagen se priprema za lansiranje sljedećeg poglavlja priče o Tiguanu. Ova godina donijeti će mu još jedno tehničko i vizualno ažuriranje. Jedan od važnijih stvari bit će nova, dodatna varijanta s priključnim hibridnim pogonom.

Skica: izgled novog Tiguana

izgled novog Tiguana 2020 – skica
Scroll to Top