Golf 8

Golf 8 je konačno stigao!

Ljubitelji Golfa napokon su došli na svoje. Nakon mjeseci iščekivanja Volkswagen je predstavio osmu generaciju Golfa.

Uglađeni dizajn nije puno odlutao od izvornog izgleda. Ali, kao što su nas naše mame uvijek učile, bitno je ono iznutra. I imale su pravo jer novi Golf ispod haube ima puno toga za ponuditi.

Pogon

Golf će biti dostupan u pet hibridnih varijanti. PET! Tu su Tri eTSI i dva eHybrid motora. Benzinci snage 110, 130 i 150 KS imaju 48 V mild-hybrid sustav (eTSI) kojeg vozač neće niti primijetiti u vožnji, a tu su i dva plug-in hibrida (eHybrid) snage 204 KS i 245 KS (za model GTE) s 13 kWh litij-ionskom baterijom. Oba modela s eHybrid pogonom zahvaljujući novoj litij-ionskoj bateriji postaju vozila s nultom stopom emisije. Iz Volkswagena javljaju kako će potonji s jednim punjenjem moći prijeći 60 kilometara (37 milja). Kada se ponuda motora kompletira Golf će nuditi motore u rasponu snage od 90 KS do 300 KS.
Osnovni motor bit će trocilindrični benzinac s 90 i 110 KS (verzija bez mild hybrid sustava), a dizelaši će se nuditi sa 115 i 150 KS.

Kontrolna ploča i povezanost

Kontrolna ploča je u potpunosti digitalizirana. Nema više analognih brzinometra. Sve dosta podsjeća na unutrašnjost ID3-ce koja je predstavljena u Frankfurtu prošlo ljeto. To naravno nije iznenađenje! Dijeljenje komponenti štedi novac. Prelaženje na digitaliju također snižava troškove, omogućujući da se jedan komad hardvera koristi u vozilima u svim regijama.

Golf 8

Nema više dijela s komandama za klima uređaj. Ispod zaslona možete samo mijenjati temperaturu s tipkama, a sve ostalo se regulira pomoću dodirnog zaslona. On je u osnovnoj verziji 8,25-inčni ali ako želite možete odabrati i 10-inčni zaslon s infotainment sustavom koji podržava Alexu za glasovne kontrole.
Spomenimo kako pametni telefon može zamijeniti ključ, kako je auto stalno spojen na Internet, a razne funkcije automobila moguće je naknadno instalirati. Dakle, potpuna digitalizacija na djelu! Hrabro i neuobičajeno za Volkswagen!

Što se tiče povezanosti, GOLF 8 je prvo vozilo opremljeno Vehicle-to-X (Car2X) komunikacijskom tehnologijom. Pored toga što automobili mogu komunicirati jedan s drugim, mogu “razgovarati” i s kompatibilnom infrastrukturom. Volkswagen tvrdi da će se GOLF 8 moći povezati s drugim automobilima na udaljenosti do 800 metara i tako upozoravati i primati upozorenja na opasnosti u prometu. Radi se o tehnologiji koja će pomoći u razvoju “Swarm” inteligentnog sustava koji “predstavlja početak nove faze sigurnosti u prometu.”

Novi Golf 8 ima Head-Up zaslon, IQ.Drive tehnologiju poluautonomne vožnje do 210 km/h, a u ponudi će biti i LED Matrix svjetla. Što ako mijenjate auto? Nema problema! Pametni GOLF VIII sprema vaše osobne postavke u “oblak” kako bi ih automatski mogli prenijeti u drugi GOLF. Od ovog će vjerojatno najviše koristi imati tvrtke. Golf 8 ima i inovativni trozonski klima uređaj s funkcijama poput grijanja ruku.

Dimenzije i aerodinamika

Iako se novi Golf doima nižim, izduženijim i dinamičnijim, njegove su kompaktne dimenzije zadržane. One iznose 4284 mm u dužini, 1789 mm u širini i 1456 mm u visini. Međuosovinski razmak iznosi 2636 mm. Da je baš svaki dio karoserije nanovo oblikovan i izbrušen u zračnom tunelu već na prvi pogled pokazuju aerodinamičke vrijednosti: prednja površina smanjena je na 2,21 m2, a koeficijent otpora zraka (cw) na 0,275.

Paketi i oprema

Volkswagen je nanovo konfigurirao spektar opreme Golfa s pet vrata. Dosadašnje linije opreme “Trendline”, “Comfortline” i “Highline” odlaze u prošlost Od sada će postojati linije “Golf”, “Life” i “Style” te sportska “R-Line” verzija. Sve nove linije sadrže puno više komponenti opreme od usporedivih prethodnih varijanti. Već osnovna oprema sadrži značajke kao što su LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla, sustav “Keyless Start”, “Innovision Cockpit”, mobilne online usluge i funkcije “We Connect” i “We Connect Plus”, višenamjensko kolo upravljača, automatski klima-uređaj, potpora zadržavanja vozila na voznom traku “Lane Assist”, nova potpora za skretanje, sustav nadzora okoline “Front Assist” s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i funkcija Car2X. Tijekom sljedeće godine uslijedit će samostalni modeli Golf GTI, GTI TCR, Golf GTD, Golf GTE i Golf R.

Europska prodaja Golfa 8 kreće od kraja godine.

Scroll to Top