10 savjeta za održavanje automobila

10 savjeta za održavanje automobila

Stvar je vrlo jednostavna. Da bi vas vaš limeni ljubimac služio, morate i vi služiti njega!
Evo 10 stvari o kojima bi trebali voditi računa.

Držite se servisnih intervala

Da bi vas automobil uvijek funkcionirao kako treba redoviti odlazak na servis osnovni je preduvjet. Redovita kontrola, zamjena istrošenih dijelova, tekućina i ulja produžuju vijek trajanja automobila. Važno je naglasiti da je redoviti servis također preduvjet za ostvarivanje garancije nakon kupnje novog automobila.

Kontrola signalnih lampica – naučite što koja znači!

Većina novih automobila ima razne senzore i sustave upozorenja koji pravovremeno ukazuju na moguće probleme. Izdvajamo lampice za motor, za servis, za električni kvar, za kočnicu, za ABS, za rashladnu tekućinu, za ulje, …
Naučite što koja lampica znači kako bi odmah znali o čemu se radi kad se neka od njih upali.

Kontrola tlaka u gumama

Na koji tlak trebate napumpati gume piše vam na samom autu i u priručniku. Kako ne bi ostali na cesti s ispuhanom ili probušenom gumom redovito kontrolirajte tlak u gumama, a time ujedno produljujete njihov vijek trajanja.

Kontrola dubine gaznog sloja guma

Što više vozite, više se troši gazni sloj gume stoga je nužna njegova redovita kontrola. Najmanja propisana dubina gaznog sloja guma razlikuje se od države do države, a ovisi o godišnjem dobu. Kod nas u Hrvatskoj to je 4-6 mm za ljetne gume i 3-4 mm za zimske gume.

Centriranje kotača

Ako kotači nisu centrirani, gazni sloj gume se troši brže i nejednako što nikako nije dobro! Redovito centriranje omogućit će duži vijek trajanja guma, a što je najvažnije bit ćete sigurniji na cesti.

Kontrola razine tekućina i ulja

Napraviti kontrolu tekućine za hladnjak, za kočnice, za vjetrobransko staklo jednostavan je i brz postupak. Sve što trebate jest otvoriti odjeljke u kojima se nalaze pojedine tekućine i nadoliti odgovarajuću tekućinu, po potrebi. U slučaju dolijevanja ulja prvo trebate izvaditi mjerač ulja koji na sebi ima oznake za minimalnu i maksimalnu razinu ulja u motoru. Provjerite u priručniku kad su vam termini za izmjenu ulja te ih se pridržavajte!

Kontrola kočnica

Ovdje je sve kristalno jasno odmah u startu. Ako kočnice nisu uredu, glava je u torbi! Produžuje se zaustavni put vozila što automatski predstavlja opasnost kako za vas tako i za sve ostale sudionike u prometu. Pamet u glavu!

Kontrola filtera zraka

Ovdje sve zavisi po čemu najviše vozite! Ako vas put većinom nosi po nekim prašnjavim, blatnjavim ili pješčanim cestama onda ste definitivno kandidat za češće mijenjanje filtera zraka. Oni uvlače prašinu i prljavštinu iz zraka i trebali mi ih mijenjati bar jednom godišnje ili svakih 20.000 do 30.000 km.

Kontrola metlica brisača

Čist i jasan pregled ceste važno je imati uvijek, a posebno po lošim vremenskim uvjetima. Stoga, jako je važno da su vam metlice brisača u dobrom stanju. Kad upitate automehaničare svako koliko ih treba mijenjati, dobit će te različite odgovore jer sve naravno ovisi o tomu koliko se auto često koristi i u kojim uvjetima. Zato vam je najlakše prebrojati tragove koje one ostavljaju na vjetrobranu. Ako se radi do tri slabo vidljiva traga situacija nije alarmantna ali budite spremni na skoru zamjenu. Ako je tragova više onda više nećete imati dobar pregled ceste kad vam to bude najpotrebnije i zamjena je potrebna odmah. Kvaka u tomu da su tragovi, ako i ostaju, toliko tanki da se suše od same brzine kretanja automobila.

Kontrola signalizacije

Rade li vam svi žmigavci, stop svjetlo, far? Imajte to pitanje uvijek na umu jer ako nešto od toga ne funkcionira gubite na svojoj vidljivosti i dovodite u opasnost kako sebe tako i druge sudionike u prometu.

Scroll to Top

Upit za termin servisa

Želite dogovoriti termin. Jednostavno unesite najvažnije podatke i Vaš upit biti će odgovoren u najkraćem mogućem roku.

Željeni termin servisa?
Molimo unesite Vaše kontakt podatke
Sva polja označena sa * obavezna su.
Ovime prihvaćam da tvrtka Bosnić d.o.o. smije elektronički obrađivati sve osobne i neosobne podatke stavljene na raspolaganje u skladu s Izjava o zaštiti podataka . Podaci se pohranjuju isključivo u svrhu odgovaranja na upite kupaca i neće se prosljeđivati trećim osobama.